Hiitolanjoki HURMAA

Hiitolanjoki Hurmaa tapahtuma - bannerikuva

HIITOLANJOKI HURMAA
Tapahtuma la 8.6.2024 klo 11-18

Simpeleen teematori, tapahtumapäivän avaus

10.00–Teematori avautuu
10.15–10.45Viihdekuoro SimSingers johtajanaan Samuli Saarela 
11.00–11.45Hiitolanjoki Hurmaa Avajaiset
Juontajana luontotoimittaja Minna Pyykkö 
Avaussanat kunnanjohtaja Harri Anttila
Tapahtuman suojelijan tohtori Jenni Haukion tervehdys, jonka välittää kunnallisneuvos Taina Lonka
Tervehdys rajalta, KAS Rajavartioston komentaja Mika Rytkönen 
12.00–12.30Viihdekuoro SimSingers johtajanaan Samuli Saarela
12.45–13.30Uuskuntalaistemme lapsi- ja sekakuoron säveliä kotimaastaan Kongosta
14.00Teematori sulkeutuu
10.30–17.00Yleisökuljetus linja-autoilla non-stop koskille ja takaisin.
Viimeinen paluukuljetus koskilta torille klo 18.00

Ohjelma koskilla

Kangaskoski, klo 13.00–14.00 ja 15.00–16.00

 • Juontajana luontotoimittaja MINNA PYYKKÖ
 • Virallinen tervehdys ja avaussanat
 • Esiintyjät Duo VAIMOMATSKUU & Vävypoika
 • Voimalarakennuksessa videoesityksiä Hiitolanjoen ennallistamistyön varrelta. Sisäänpääsy pienryhmissä max 20 hlöä samanaikaisesti.
 • Perhokalastusnäytös juontajana luontoaktiivi Antti Vappula, klo 14.00 – 15.00

Lahnasenkoski, klo 13.00–14.00 ja 15.00–16.00

 • Juontajana & esiintyjänä VILLE KUUSISTO
 • Virallinen tervehdys ja avaussanat
 • Esiintyjät LEIJONA BRASS -vaskiyhtye johtajanaan Ismo Vänskä
 • Voimalarakennukseen sisäänpääsy pienryhmissä max 30 hlöä samanaikaisesti.

Ritakoski, klo 13.00–14.00 ja 15.00–16.00

 • Juontajana koomikko PANU KÄRRI
 • Virallinen tervehdys ja avaussanat juhlakansalle WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder 
 • Esiintyjät RETROTUNE & Kati Häyhä
 • Voimalarakennukseen sisäänpääsy pienryhmissä max 20 hlöä samanaikaisesti.
 • Ritakosken ja Lahnasenkosken välissä Imatran Koskimelojien näytös (virtaamavaraus)

B&B Jokiareena, klo 16.30–17.30

 • PANEELIKESKUSTELU Hiitolanjoen teemoista ja virtavesien merkityksestä
 • Juontajana luontoaktiivi Antti Vappula
 • Keskustelijoina maakuntajohtaja Satu Sikanen, River Diggersin perustaja Heikki Vaittinen, WWF Suomen ohjelmajohtaja Sampsa Vilhunen, ympäristö- ja ilmasto­ministeri Kai Mykkänen ja Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtaja Visa Niittyniemi. Yleisöllä myös mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Viimeiset HIITOLANJOKI HURMAA-tapahtuman järjestämät ilmaiset paluukuljetukset koskilta Simpeleen torille lähtevät klo 18.00.

Muutokset mahdollisia

Oheisohjelmistossa

 • Luontoliitto järjestää lapsille, nuorille ja lapsenmielisille ohjelmaa ja tietoa Luontoliiton toiminnasta Kangaskoskella klo 12-16.
 • Klo 12-12.30 ”Täällä asuu rohkeus” -teatteriesitys B&B Hiitolanjoen Jokiareenalla.
 • Klo 12-16 ”Pelasta järvilohi” -arvoitusrata kulkureitin varrella B&B:ltä Kangaskosken laavulle.
 • Klo 12-16 Ennallistamistyöpaja Kangaskosken laavulla, jossa voi opetella rakentamaan oman mini-kutusoreikon vaelluskaloille asiantuntijoiden opastuksella.
 • Ohjelmassa mukana ja tavattavissa somevaikuttajat Emilia Hakkarainen ja Juho Flow.
 • Ohjelma suunnattu yli 4-vuotiaille.

Valokuvauskilpailu Hiitolanjoki Hurmaa, yleisölle avoin kilpailu jonka parhaimmisto palkitaan ja omaleimaisimmat otokset pääsevät myöhemmin järjestettävään näyttelyyn ihailtavaksi.
Tutustu osallistumisohjeisiin:

 • Lahnasenkosken ja Kangaskosken laavuilla  ELY-keskuksen vesiasiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin ja kertovat tarinoita joen ennallistamisvuosien varrelta.
 • Retkimelontaesittelyä Kangaskosken laavulla klo 12-13.
 • Kannattaa huomioida myös Kangaskosken-Ritakosken ja Simpele-Änkilä Kyläyhdistysten satsaukset somistuksiin AVOIMET KYLÄT -teemapäivän juhlistamisessa.
 • Kaikilla tapahtumapaikoilla on myyntikojuja ja -vaunuja, joissa tarjolla suolaista syötävää ja makeita herkkuja kahvin ja mehun kera.
 • Paikallisten tuottajien tuotteita voit hankkia vaikka mukaan.
 • B&B Hiitolanjoen kuuluisaa Simpelejärven kuhakeittoa lisukkeineen sekä muita paikallisia herkkuja saa lounaskahvila KUTUPAIKALTA, joka on yleisölle avoinna koko päivän ja illan.
 • Kesäillan hämyssä B&B:llä vielä tanssitaan tahdittajana Trio H-Hetki alkaen klo 20.00 (liput 10eur B&B Hiitolanjoki). 
 • Teemapäivän KOKO SAIMAA SAUNOO hengessä klo 18-21 Hugon savusaunat https://www.savusaunat.fi/ ja Uimolan savusauna https://www.uimolansavusauna.com/ kylpyvalmiina (saunaliput 10e/hlö).

Oheistarjonta täydentyy ja täsmentyy sen varmistuttua. Muutokset mahdollisia.

Esiintyjät

Duo VAIMOMATSKUU & Vävypoika

Päivän musiikkitarjonnassa ihanan raikas, värikäs eteläkarjalainen ja sulosointuinen Duo Vaimomatskuu & Vävypoika, yhtyeen solistina Maria Wallenius. Muut jäsenet  Sanna Peuhkuri, piano ja Juha Oksanen, viulu & kitara.

Duo Vaimomatskuu ja vävypoika

RETROTUNE

Rytmimusiikin helmiä vuosien varrelta tyylillä tarjoilee RETROTUNE.  Retrotune esittää musiikkia laidasta laitaan vintage-meiningillä. Yhtyeen muodostavat: Kati Häyhä, laulu, Kimmo Viinanen, haitari, Paavo Eerola, kitara sekä Hannu Leskinen-Estola, basso.

LEIJONA BRASS

Kosket avatuiksi ja kesän saapuneeksi komeasti kajauttaa LEIJONA BRASS johtajanaan Ismo Vänskä ja vierailevana solistinaan Ville Kuusisto.  Kvintetissä soittavat Ismo Varis ja Ismo Vänskä, trumpetti, Erika Luhtanen, baritonitorvi, Pentti Hietamäki, pasuuna sekä Sirpa Heinänen, tuuba.

Leijona Brass on vuonna 2022 perustettu ruokolahtelainen vaskiyhtye. Yhtye haluaa jakaa vaskimusiikin ilosanomaa turuille ja toreille. Yhtyeen ohjelmisto muodostuu monipuolisesta svengaavasta iskelmämusiikista kirkkomusiikkiin, joten meidät voi löytää esiintymästä syntymäpäiviltä, torilavalta tai vaikka täältä kosken ääreltä.

SIMSINGERS

Toriyleisöä viihdyttää oma upea viihdekuoromme SimSingers monipuolisella ohjelmistollaan. Karjalaisten Lauluun voi yleisökin yhtyä korkealta ja kovaa. Kuoroa johtaa Samuli Saarela.

KULTTUURISÄVELIA KONGOSTA

Kongosta saapuneiden uuskuntalaistemme lapsi- ja sekakuoro tuovat tuulahduksia oman kotimaansa kulttuurisävelistä ja tanssirytmeistä. Kuoroa johtavat Freddy Byadunia ja Maliko Mulamba.

JUONTAJAT

Tapahtumapaikoilla ohjelmaa kuljettavat monitaitoiset juontaja-esiintyjämme luontotoimittaja Minna Pyykkö, koomikko Panu Kärri sekä näyttelijä Ville Kuusisto. Luontoaktiivi Antti Vappula perehdyttää joukkueineen yleisöä perhokalastukseen sekä luotsaa virtavesiteemaista paneelikeskustelua tapahtumapäivän päätteeksi B&B:n Jokiareenalla.

TÄÄLLÄ ASUU ROHKEUS

Täällä asuu rohkeus -teatteriesitys on yksi yhteistyökumppanimme Luontoliiton lapsille ja nuorille erikseen räätälöimää oheisohjelmistoa. Esityksessä ystävykset Hipsis, Höpsis ja Hupsis lähtevät Rohkeuden kotiin selvittämään kuka mystinen Rohkeus oikein on.

Yllätyksiäkin voi vielä olla luvassa!

Info

Voit klikata auki seuraavasta haluamasi info-osion:

Yksityisautoilla tuleville on varattu runsaasti pysäköintitilaa Simpeleen taajama-alueella. Yleisökuljetuksien pysäkit sijaitsevat parkkialueiden läheisyydessä ja jalankulkureiteille pääsee pysäköintialueilta vaivattomasti.

Huomioithan pysäköinnissä myös muut ja seuraathan pysäköinninvalvojien ohjeistusta sekä Hiitolanjoki-logolla varustettuja opasteita parkkialueille, bussipysäkeille ja jalankulkuväylille.

Jos pysäköintialue on täynnä, seuraava on heti nurkan takana, täällä mikään ei ole kaukana.

Huom! Valtatie 6 ylittäminen jalan on ehdottomasti kielletty!

P1: Toriparkki / INVA-parkki ja muut liikuntarajoitteiset: Saniaiskatu 1, Simpele
P2: OP:n vastapäinen tontti: Pankkikatu 2, Simpele
P3: Kirjaston parkki: Roihankatu 6, Simpele
P4: Vanha Shellin tontti, Roihankatu 16, Simpele
P5: Simpeleen koulun tekonurmikenttä, Matomäenkatu 4, Simpele
P6: Vihvilänsuontien teollisuusalue: Vihviläsuonkatu, Simpele

Iloista tapahtumapäivää ja malttia liikenteeseen!

Alueen luontoarvojen, yleisen turvallisuuden sekä liikenteen sujuvuuden säilyttämiseksi ja turvaamiseksi Hiitolanjoen tapahtuma-alueen tiet RITAKOSKENTIE ja KANGASKOSKENTIE, LAHNASENTIE ja SUOMAANKORVENTIE suljetaan yksityisautoilulta ja muulta moottoroidulta liikenteeltä sekä polkupyöriltä, potkulaudoilta ja muilta niihin rinnastettavilta kulkuneuvoilta tapahtumapäivän la 8.6. Klo 07.00 -19.00 ajaksi.

NON-STOP bussiliikenne alkaa 10.30 ja jatkuu koko päivän ajan klo 18.00. Maksuttomat yleisökuljetukset koskien tapahtumapaikoille lähtevät ja palaavat Simpeleen torilta alkaen klo 10.30.

Yleisöä kuljettavat bussit ajavat yksisuuntaista kiertoreittiä
Simpeleen tori – Matkakeskus (Simpeleen keskusta) – Simpeleen koulun risteys (Marja-Liisan katu) – 6.tien risteys (Vihvilänsuon katsastusasema) – Ritakosken-Lahnasenkosken parkki (nk. torniparkki) – Kangaskoskentie 220 (B&B Hiitolanjoki) – Kangaskosken voimalan parkki – Simpeleen tori.

Yleisöbussien pysäkit on merkitty Hiitolanjoen logolla varustetuilla pysäkkikylteillä. Kiertoreitin matka-aika per bussi pysähdyksineen noin 45min.

Liikuntarajoitteisille varatut tilataksit ja pikkubussit lähtevät Toriparkista. Ne ajavat rautatieaseman kautta junien saapumisaikataulujen mukaisesti ja kuljettavat liikuntarajoitteiset sekä julkisia käyttävät tapahtumapaikoille ja niiltä pois. HUOM! Toriparkki varataan ainoastaan INVA-pysäköinnille ja liikuntarajoitteisten käyttöön.

Oman retkipäivän voi suunnitella ihan itse mitä, missä ja milloin haluaa nähdä ja kokea. Päivän aikana ehtii hyvin ja aina voi tulla vaikka seuraavalla kuljetuksella uudestaan. Näin välttyy turhan pitkiltä jonottamisilta ja voi vapaasti liikkua koskelta toiselle oman aikataulunsa mukaisesti.

Vastuullisesti ja luontoarvoja kunnioittaen

Juhlimme yhdessä Hiitolanjokea luontoarvoja kunnioittaen, herkkää luontoa huomioiden ja alueen erityislaatuisuutta korostaen. Kunnioitamme virkistysalueen kultaista sääntöä: “sen minkä tuot tullessasi, viet mennessäsi”. Liikkuminen alueella tapahtuu merkityillä ja opastetuilla reiteillä. Näin suojelemme alkukesän herkkää luontoa.

Toivomme kaikille iloista ja toisemme huomioon ottavaa tapahtumamieltä. Aika ajoin voi joutua hetken jonottamaan. Tämän tilaisuuden voi käyttää vaikka tutustuakseen muihin Hiitolanjoen ystäviin!

Tehdään yhdessä kaikille turvallinen hyvän mielen tapahtuma!

Jotta tapahtuma on meille kaikille turvallinen, pyydämme ilmoittamaan havaituista turvallisuuspoikkeamista lähimmälle järjestyksenvalvojalle tai muille toimitsijoille. Järjestyksenvalvojat tunnistaa asusta ja muut toimitsijat Rautjärven kunnan huomioliiveistä. Akuutissa tilanteessa (esim. vakavat sairauskohtaukset) soitetaan tietysti hätänumeroon 112. Kaikilla kanssaihmisillä on velvollisuus auttaa avuntarvitsijaa. Jokaisella tapahtumapaikalla on ensiaputeltta, joissa ensiapua esim. haavoihin tai nyrjähdyksiin tarjoaa ensiaputaitoinen henkilöstö.

Avotulen teko tapahtumapaikoilla on kielletty. Tulipalovaaraan on joka tapauksessa varustauduttu ja jokaiselta tapahtumapaikalta löytyy alkusammutuskalusto. Tuli- ja tulentekohavainnoista on välittömästi ilmoitettava järjestyksenvalvojalle tai toimitsijalle.

Tapahtuma on lähes kokonaan ulkotiloissa, joten on tärkeää pukeutua ja varustautua säänmukaisesti. Mukaan on hyvä varata säästä riippuen esim. sadetakki ja päähine. Ruokakojuista saat ostettua niin herkullista murkinaa kuin janojuomaakin. Nesteen- ja energiansaannista on tärkeää huolehtia. Epäiltäessä esim. auringonpistosta on tärkeää hakeutua ensiaputeltalle, joka löytyy jokaiselta tapahtumapaikalta.

Koska tapahtuma sijoittuu joki- ja koskiympäristöön, on aina olemassa vaara veden varaan joutumisesta. Tapahtuman aikana jokeen tai rantapenkereille ei saa mennä ollenkaan, vaan liikkuminen tapahtuu ainoastaan ohjatulla reitillä. Jos seurueessa on lapsia, kannattaa olla erityisen tarkkaavaisena. Joen varsilta löytyy tapahtuman aikana pelastusrenkaita- ja köysiä, joilla veden varaan joutunutta voidaan auttaa. Tällaisessa tilanteessa pidäthän kovaa ääntä, jolloin apu osaa saapua paikalle mahdollisimman nopeasti.

Silloilla ja voimalarakennuksissa saa turvallisuussyistä olla rajallinen määrä ihmisiä kerrallaan. Maltathan siis jäädä odottamaan vuoroasi, jos toimitsija näin ohjeistaa.

Evakuointi- tai muussa vakavassa häiriötilanteessa: Järjestyksenvalvojat tai tapahtumanjärjestäjät antavat toiminta ohjeet joko äänentoistolaitteistoa käyttäen tai megafoonilla. Hakeudu poispäin mahdollisesta vaarasta, toimi rauhallisesti ja noudata annettuja ohjeita. Kokoontumispaikkoja on kaksi ja ne löytyvät aluekartasta: Ritakosken ja Lahnasenkosken välinen parkkialue ja B&B Hiitolanjoen parkkialue, joilta yleisö kuljetetaan eteenpäin.

Tapahtumapaikkojen pelastussuunnitelmat