Ajankohtaista

Kalatiekysymyksen tilanne

Hiitolanjoen kalatieprosessi on käynnissä enää Hiitolanjoen Voima Oy:n kohdalla. Yhtiö on valittanut AVI:n päätöksestä Kangaskosken ja Ritakosken voimalaitoksia koskevien kalatievelvoitteiden osalta. Valitukset ovat vuoden 2017 lopussa sisällä Vaasan hallinto-oikeudessa ja niiden käsittelyaikataulusta ei ole tarkempaa tietoa.

Lahnasenkoski Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön omistukseen

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö osti Hiitolanjoen Lahnasenkosken voimalan omistukseensa kesäkuussa. Virkistysaluesäätiö omistaa entuudestaan alueet voimalaitoksen ympärillä. Hankinnan jälkeen alueesta muodostuu yhtenäinen jokimaiseman hallitsema virkistysalue.

Myymällä kiinteistön Vantaan Energia Oy vapautuu osaltaan kalatievelvoitteesta, jolle se sai juuri vuoden lisäaikaa. Säätiön tarkoitus ei ole jatkaa voimalaitostoimintaa, joten ei ole tarpeen rakentaa kalaportaisiin perustuvaa kalatietä, vaan poistaa nousun esteet ja/tai toteuttaa luonnonmukainen kalatie. Patorakennelmiin tehtävien muutosten suunnittelu on käynnissä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksessa.

Koskioikeuskysymyksen tilanne

Änkilän osakaskunta on valittanut Etelä-Suomen aluehallintoviraston vuonna 2015 antamista koskivoiman korvauspäätöksistä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Päätösten aikataulusta ei ole tarkempaa tietoa. Päätöksiä hakea Aluehallintoviraston lupapalvelusta kunnan hakusanalla ”Rautjärvi”.
Linkki Ahti-lupapalveluun.