7 Hiitolanjoki
Hankkeet
19.12.2014
Hiitolanjoki-yhdistyksen lausunnot 2014
Lue lisää
12.05.2014
Hiitolanjoki-yhdistyksen vuosikokous 27.5. 2014 Kangaskoskella
Lue lisää
21.11.2013
Hiitolanjoki mukana uudessa ENPI-hankkeessa!
Lue lisää
05.11.2013
Yleisöluento Hiitolanjoesta ja Vuoksesta Imatralla 12.11.2013!
Lue lisää

Hiitolanjoen kehittämiseksi luonto-, kalastus-, ja kulttuurimatkailukohteena on tehty pitkäjänteistä työtä 1990-luvulta alkaen. Aloitteen tekijänä oli mm. Laatokan Karjalan luonnonystävät ry. 

Eri hankkeita ovat rahoittaneet Euroopan Unionin rakennerahastot (TACIS, Interreg, EAKR), Rautjärven kunta, Imatran seudun kehitysyhtiö, sekä Kaakkois-Suomen ympäristö- ja TE-keskukset. Tutkimus- ja asiantuntijatietoa joesta ovat alueellisten keskusten ohella tuottaneet RKTL (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos), SKK (Suomen Kalamiesten Keskusliitto), paikalliset lintuharrastajat sekä Venäjän puoleisella jokiosuudella Pohjoisen Kalatalousinstituutin kalatutkijat Petroskoista. Rajan ylittävää yhteistyötä on tehty Rajavartiolaitoksen ja Rajavesikomission puitteissa. Matkailullisten suunnitelmien ja -selvitysten laatijoina ovat toimineet Itä-Suomen Matkailun Kehitys Oy ja Juniperus Metsämatkat Ky. 

Tuloksina on mm. selvitetty joen kalakantaa, poistettu lohen nousuesteitä Venäjän puolelta ja laadittu kalaporrasuunnitelmat Suomen puoleisiin voimalaitoskoskiin. Hiitolanjoki-aineistoa on valmistunut kalabiologian tutkimusraporteista ja kartoista esitteisiin, luonto- ja linnustoselvitykseen ja arkeologiseen inventointiin. Hiitolanjoesta on myös julkaistu tämä internet-sivusto. 

Pitkän aikavälin tavoitteena on saada Laatokan lohi ja joen muut vaelluskalat nousemaan Suomen puoleisten voimaloiden ohi entiselle reitilleen Silamus- ja Torsanjoelle. Kangaskoski pyritään ennallistamaan kalastuskeitaaksi ja  poikastuotantoalueeksi. Joen vanhojen voimaloiden ja teollisuushistorian ympärille ollaan lisäksi luomassa monipuolista museoalue- ja matkailutoimintaa. Myös rajan ylittävää Hiitolanjoki-yhteistyötä on tarkoitus jatkaa Venäjän kanssa.  

Copyright 2005- Hiitolanjoki-yhdistys ry, Imatran Seudun Kehitysyhtiö Oy
Sivusto on toteutettu osana
Hiitolanjoen teollisuushistoriallinen museoalue ja maisemapolku-hanketta